Spomenik poginulim braniteljima

  Na području koje je pokrivala 3. bojna brigade Rama tijekom domovinskog rata poginula su 120 vojnika HVO-a. Branitelji  3. bojne ginuli na svim ratištima ramskog kraja od Zvirnjače, Ravšnice, Makljena, Gliba, Menjika, Jurića, šireg područja Ljubunaca, Komina, Škarica, Banja Lučice, Donje Vasti, Homatlija, Kućana, Urine Ravni, Bokševice, Huduskog, Slatine, Pisvira, Gračaca do Uskoplja i drugih mjesta Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Od 120 poginula branitelja, 87 branitelja bilo je iz raznih krajeva BiH od Jajca, Konjica, Posušja, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Mostara i td.

  Nakon više od 20 godina od stravičnih događaja na ovim prostorima gdje su ginuli branitelji i civilne žrtve, pripadnici 3. bojne brigade Rama počeli su svoja neformalna okupljanja na Uzdolu, a 2015. godine registrirana je udruga koja nosi ime  „Udruga 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola“. Cilj udruge je okupljanje branitelja i njihovih obitelji, međusobno pomaganje, te zacjeljivanje mnogih ratnih rana i ožiljaka koje branitelji nose. Kroz ovu Udrugu želi se osnažiti zajedništvo branitelja 3. bojne i njihovih prijatelja branitelja iz drugih mjesta te s raseljenim osobama koje su tijekom rata, iako izvan rodnih krajeva, na razne načine, a posebno materijalno doprinosili obrani. Djelovanjem kroz Udrugu želimo prenositi istinu o ratnim stradanjima u Uzdolu i drugim ramskim krajevima.

  U znak zahvalnosti našim poginulim braniteljima, a da se ne zaboravi žrtva 122. poginula branitelja, odgovorna tijela Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola zajedno sa svojim članstvom donijela je odluku o izgradnji spomen obilježja svim poginulim braniteljima 3. bojne i drugih postrojbi, a koji su poginuli na području zone odgovornosti 3. bojne brigade Rama.

  Udruga je pribavila svu potrebitu dokumentaciju i odobrenja za izgradnju spomenika na kojem će biti ispisana imena svih poginulih branitelja na području 3 bojne. Na svim mjestima širom BiH i Hrvatske izgrađeni su ili se izgrađuju spomenici poginulim braniteljima pa je i naša dužnost da to i mi uradimo kao trajno sjećanje na njihovu žrtvu, a ujedno da bude znak budućim generacijama da sloboda ima visoku cijenu.

  Projekt izgradnje spomen obilježja posebno je važan nama preživjelim braniteljima, da žrtva naših suboraca i spomen na njihove živote ne bude nikada zaboravljen. Izgradnjom spomenika učinit ćemo malo, ali ipak nešto što će ostati kao trajni znak za  zahvalu žrtvama što su učinili za nas žive. 

  Udruga 3. bojne je obilježila svoj dan 13.rujna Križnim putem na Gradcu i Svetom Misom.Nakon toga smo se družili sa prijateljima i gostima kod O.Š. Veselko Tenžera I razgledavali ratne fotografije. Sutra dan, 14.rujna 2016 godine smo obilježili tužnu godišnjicu masakra na Uzdolu. Polaganjem vijenaca o Sv. Misom odali smo počast žrtvama masakra. Nakon toga biskup mons. Tomo Vukšić blagoslovio je gradilište spomen obilježja našim braniteljima na Ceru.  (Pogledati ovdje...)

  Polaganjem kamen temeljca (Pogledati ovdje..), počeli smo sa izgradnjom spomen obilježja.(Pogledati ovdje...)

  Gradnja spomen obilježja je planirana u tri faze od koji je prva faza izgradnje gotova. (Pogledati ovdje...)

  Sada nam slijedi nastavak radova na spomen obilježju koja iziskuju mnoge napore, a ponajviše financijske.

  Ovim se putem zahvaljujemo svim članovima udruge, iseljenim župljanima župe Uzdol, donatorima , prijateljima, institucijama, Državnom Uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u dosadašnjem radu Udruge, a ponajviše u izgradnji spomen obilježja. 

  Svi Vi koji bih željeli pomoći daljnjoj izgradnji spomen obilježja možete to učinit na nas bankovni račun:

  UniCredit Bank d.d. Mostar: Br. račun: 3382102261251842   IBAN:  BA393382104861252258    SWIFT: UNCRBA 22

  ili osobno u tajništvu udruge Kontakt broj: 063 472/799

   

  Please publish modules in offcanvas position.