Dan 3. bojne brigade Rama 2017.

Dana 13. rujna 2017. obilježen je po četvrti put Dan Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola. Program obilježavanja Dana bojne započeo je pobožnošću križnoga puta na otvorenome na Uzdolskoj kalvariji.


Pobožnost križnoga puta predvodio je domaći sin o. Mirko Vukoja, vojni kapelan u RH koji je ispred pojedinih postaja čitao tekstove molitvi i promišljanja iz knjižice „Križni put - Isusov kalvarijski put u križnom putu Hrvata“. Uz o. Mirka u pobožnosti križnoga puta sudjelovao je i don Ivan Stojanović, a molitvu krunice između postaja predmolia je čitačica Marija Krajinović.


Veliki drveni križ izmjenjujući se nosili su hrvatski branitelji i to: Dragan Marić, Marko Dedić (Megi), Ante Baketarić (Tune), Zoran Antunović, Mijo Šarčević (Mijač), Josip Prskalo, Branko Lovrić, Jakov Kolakušić, Ivo Brajko, Anto Stojanović, Pero Mendeš, Radovan Vidović i Miro Rajič.


Pobožnost križnoga puta završila je završnim blagoslovom na prostoru pored zavjetne kapele sv. Majke Terezije.


Nakon završetka ovoga dijela programa usijedilo je koncelebrirano misno slavlje koje je predslavio domaći sin don Ivan Stojanović, misionar u afričkoj državi Gana (novo-osnovana misija Tatale).


Tijekom Službe riječi, prigodna čitanja pročitali su Marija Krajinović i Ivan Vlajčić, a nakon što je o. Mirko navijestio tekst Lukina evanđelja, nazočnima se obratio predslavitelj euharistijskog slavlja.


Čestitajući Dan treće bojne, u prigodnom i nadahnutom obraćanju don Ivan izrekao je promišljanja na teme: unutarnje duhovne borbe, važnosti osobne i obiteljske molitve, međusobnog pomaganja ... U završnom dijelu, zazivajući Božji blagoslov, pozvao je nazočne da kada se god nađu u problemima obrate iskrenom molitvom Isusu Kristu koji će im sigurno pomoći.


Pobožnost križnoga puta i slavlje sv. Mise završila je zajedničkim fotografiranjem.


Obilježavanje Dana bojne ... nastavljeno je zajedničkom molitvom i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru na Uzdolu, kada je nekadašnji zapovijednik Bojne gosp. Josip Prskalo zapalio svijeću, a don Ivan predmolio Molitve za duše pokojnika.
U nastavku programa, nazočni su se uputili ka gradilištu budućeg spomen-obilježja na Ceru kod OŠ Veselka Tenžere. U ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Prozor-Rama, svijeću je prinijela gđa Ana Bilić, a u ime Udruge Treća bojna ... gosp. Josip Prskalo.


Nakon zajedničke molitve, uslijedilo je fotografiranje, a program je završio posjetom izložbi ratnih fotografija u holu škole te druženjem uz čašicu razgovora i prigodni domjenak.
Obilježavanje Dana bojne upriličeno je u organizaciji koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Prozor- Rama i udruge Treće bojne brigdade Rama i branitelja Uzdola.