Župa sv. Ivana Krstitelja Uzdol, Prozor-Rama

Home

Obilježena 23. obljetnica uzdolskih žrtava

E-mail Ispis PDF

U organizaciji župe sv. Ivana Krstitelja Uzdol i Udruge Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola, u srijedu, 14. rujna na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa, obilježena je 23. obljetnica Uzdolskih žrtava.

Program ovogodišnje obljetnice započeo je duhovnim promišljanjem o križu čiji je tekst pročitao mons. Pavo Jurišić.

Poslije toga u organizaciji Udruge Treće bojne u Memorijalnom centru predstavnici obitelji žrtava, udruga, institucija ... položili su vijence i zapalili svijeće, a tekst s redoslijedom prilaska izaslanstava pročitao je Miro Vlajčić. U vremenu prije procesijskog dolaska na prostor vanjskoga oltara i početka slavlja sv. Mise, mons. Pavo pročitao je imena onih koji su ubijeni i poginuli na današnji dan te imena i svih onih koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata, a bili su podrijetlom iz župe Uzdol ili su ovozemni život završili na njenom prostoru.

Središnji dio programa bila je sv. Misa koju je uz suslavlje 23 svećenika predslavio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.
Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti izrekao je mjesni župnik vlč. Ivo Tomić.

Tijekom Službe Riječi tekstove prigodnih čitanja, psalma i Molitve vjernika pročitali su: Ivo Lukačević , Marija Tadić , Dario Prskalo i Marija Krajinović. Tekst Ivanova evanđelja navijestio je vlč. Ljubo Zadrić.
U prigodnoj propovijedi biskup Tomo nakon što je iznio je promišljanja vezana za povijesne činjenice nastanka i značenja današnje svetkovine; značenju križa, istine, pravde, važnosti vjernika laika u životu Crkve ...u završnom dijelu pozvao je okupljene vjernike na molitvu kako bi Gospodin Bog pokojnima udjelio vječni mir, ožalošćene utvrdio u vjeri i nadi ..., zločince obratio, kako bi se saznala istina i uspostavila pravda; kako bi se očuvali napasti mržnje ... kako bi zakonito izabrani sudionici u javnoj vlasti po primjeru sv. Thomasa More-a naučili i primjenjivali etička načela ...  te kako bi svi spremno i savijesno prihvatili povjerene im obveze i odgovorno ih vršili.

U završnom dijelu euharistijskog slavlja u Memorijalnom centru biskup Tomo predmolio je Molitvu za pokojne odnosno Opijelo.

Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja animirao je župni zbor fra Stjepan Barišić predvođen Ivanom Kolakušić.

Poslije završetka slavlja sv. Mise, u nazočnosti župnika, svećenika i vjernoga puka, biskup Tomo blagoslovio je prostor gradilišta na kojem se planira izgraditi spomen-obilježje Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola.

U ovome vremenu nazočni su u holu uzdolske osnovne škole imali priliku pogledati izložbu ratnih fotografija.

Poslije euharistijskog slavlja za pozvane uzvanike upriličen je ručak u prostorijama pastoralnog centra don Dominik Stojanović, a ispred ispred samoga centra svi oni koji su željeli imali su priliku probati vojnički grah.
Da ne bude zaboravljeno, na današnji dan 1993. godine u sklopu svoje napadajne operacije “Neretva ‘93”, pripadnici Armije RBiH u ranim jutarnjim satima na podmukao način napali su mjesto Uzdol i pri tome počinili strašni ratni zločin ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti (29 civilnih osoba i 12 pripadnika HVO-a).

Od tog tužnog i žalosnog događaja, članovi obitelji nastradalih, župljani župe Uzdol kao i mnogi drugi vjernici ramskoga kraja, ali i šire, okupljaju se svakoga 14. rujna kako bi se molili i poklonili Uzdolskim žrtvama, za čije stradanje još uvijek nije nitko odgovarao.

 

Fotografije i video pogledajte OVDJE  - kliknite


Tekst: Marinko Rumbočić

Ažurirano ( Srijeda, 14 Rujan 2016 20:43 )  

Video

  • Najava patrona i obljetniceGet the Flash Player to see this player.

Statistika posjeta

Članova : 1150
Sadržaj : 343
Web Linkovi : 6
Posjete Sadržajima : 950462

Prijatelji

Rama-Prozor.info Ramski internet portal Župa presvetog srca Isusova Prozor Kinološki klub Tornjak - Rama Katolička tiskovna agencija

Anketa

Svoj rodni kraj posjećujem:
 

Trenutno nas čita

Trenutno aktivnih Gostiju: 9