Župa sv. Ivana Krstitelja Uzdol, Prozor-Rama

Home HKUD "Uzdol"

HKUD "Uzdol"

E-mail Ispis PDF

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Uzdol osnovano je na Malu Gospu 8. rujna 2000. godine. Iste je godine i registrirano te posjeduje svoj registarski i identifikacijski broj.

Prvi svoj nastup imalo je u Prozoru 8. rujna 2000. godine prigodom dana općine Rama – Prozor na srednjoškolskom stadionu u Prozoru.

Drugi nastup bio je na "Uskopaljskim jesenima" u Uskoplju gdje smo doživjeli svoj prvi veliki javni pljesak i priznanje te dobili prvu zahvalnicu!

U rujnu 2001. godine snimili smo svoju prvu audio i video kasetu na kojoj smo prezentirali običaje uzdolske župe: žetalice (želi smo i u snopove slagali pirginu (šilj) zaboravljenu žitaricu koja se sijala u u škrtoj zemlji a uvijek rađala), snimili smo kosce, te otpjevali izvorne bećarce, gange te kolavlje i vlačilje i vlačiljske običaje!

Puno iseljenih župljana uzdolske župe živi i radi u Vöckabrucku u Austriji pa smo na poziv naših iz Austrije organizirali i prvo gostovanje izvan BiH, 13. listopada 2001.

Vozili smo se Bugojno-busom iz Bugojna. Vozači su bili Anto Jličić i Anto Stojanović. Bilo je divno – nezaboravno.

HKUD Uzdol gospovao je i u Polači na smotri Folklora Ravnih Kotara i Priobalja pod nazivom "Oj Polačo, nek ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje" i bili smo dragi gosti gospodina Dragana Kutije koji je oženio kćerku našeg uvaženog profesora Dr. Rajka Glibe.

HKUD Uzdol redovito je pjevao na svim izbornim skupovima HDZ-a BiH.

HKUD Uzdol – Prigodnu priredbu za našeg ordinarija Vinka kardinala Puljića prigodom krizme na uzdolu 13. svibnja 2001. godine

HKUD Uzdol je u prosincu 2002. snimila u prozoru u dvorani Hidrocentrale 33 izvorne pjesme i svirke iz Uzdola. Snimanje su obavili radio "Rama" – Danko Bilić, "Mjesečina Band" – Jadranko Antunović.

A prvi nosač zvuka (CD i kasetu) pod naslovom "Ramo moja, u srcu te nosim, oj Uzdole, s tobom se ponosim" izdaje Song-Zelex iz Širokog Brijega vlasnika Marka – Marja Zelića koji je kompletnu naknadu od 2000 primjeraka darovao svojoj rodnoj župi gratis.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 19 Listopad 2009 21:16 )
 

Video

  • Najava patrona i obljetniceGet the Flash Player to see this player.

Statistika posjeta

Članova : 1150
Sadržaj : 343
Web Linkovi : 6
Posjete Sadržajima : 950460

Prijatelji

Rama-Prozor.info Ramski internet portal Župa presvetog srca Isusova Prozor Kinološki klub Tornjak - Rama Katolička tiskovna agencija

Anketa

Svoj rodni kraj posjećujem:
 

Trenutno nas čita

Trenutno aktivnih Gostiju: 5