Župa sv. Ivana Krstitelja Uzdol, Prozor-Rama

Home Pošta

Pošta

E-mail Ispis PDF

Od starina poštar je dolazio na Uzdol sa crnom velikom tašnom i poštarskom trubom i djelio je poštu. Pokojni Franjo Meštrović, poštar iz Prozora, na konju je dogonio poštu i pakete i tako ih djelio narodu. Nakon njega poštar je bio Jure Selak, a nakon njega Skeho Rašić. Najduži staž imao je Raša, a njega je 1974. godine naslijedio Toma Vlajčić. Tomo je imao motor i konja Zekana i tako obilazio uzdolski kraj djeleći poštu.

Godine 1977? Tomo je nasao posao u Granitu u Jablanici, a poštar postaje Niko Zelenika koji je poštar i danas na Uzdolu.

14. rujna 1993. dogodila se na Uzdolu u domovinskom ratu velika izgibija i masakar. Već tada je vila obećana digitalna telefonska centrala i optički kabal za Uzdol. Općina Prozor-Rama uredila je zgradu u kojoj je smještena ambulanta, mjesni (matični) ured i pošta. Godine 1998., nakon silnih obećanja, napokon se montira telefonska centrala sa tristo priključaka, te se 4. rujna svečano pušta u rad sa tri broja: župni ured, škola i mjesni ured. Nakon silnih natezanja kako će se voditi mreža po selima, dogovoreno je da svako selo sebi kopa mrežu ručno od kuće do kuće, kako se i dogodilo. Ljudi su za mjesec dana iskopali kanale po propisu i sve pripremili. Direktor pošte iz Mostara gospodin Marinko Gilja dao je sve kablove, a bili su skladišteni na parkiralištu kod župne crkve. Pošta i telekomunikacije iz Prozora položili su sve kablove u suradnji sa gospodinom Jozom Bubalom koji je za to imao licencu i radio s njima. Tako je Uzdol dobio telefon za cijelu župu.

Godine 2005. staru klapavu centralu zamjenili su sa novom digitalnom centralom, tako da je Uzdol dobio bolju mogućnost korištenja telekomunikacijskih usluga (internet, elektronična pošta). Poštanski ured na Uzdolu dobio je svoj stalni broj pošte koji glasi 88444-UZDOL.

I danas je poštar Niko Zelenika, a poštanski ured radi od osam do podne, a ostalo vrijeme poštar raznosi poštu po selima župe.

 

Video

  • Najava patrona i obljetniceGet the Flash Player to see this player.

Statistika posjeta

Članova : 1150
Sadržaj : 343
Web Linkovi : 6
Posjete Sadržajima : 950460

Prijatelji

Rama-Prozor.info Ramski internet portal Župa presvetog srca Isusova Prozor Kinološki klub Tornjak - Rama Katolička tiskovna agencija

Anketa

Svoj rodni kraj posjećujem:
 

Trenutno nas čita

Trenutno aktivnih Gostiju: 4